Jay Reatard-ot holtan találták otthonában

29 éves korában meghalt Jay Reatard amerikai rockzenész. A rendkívül aktív, gyakorlatilag karrierje csúcsán levő zenészt álmában érte a halál. Jimmy Jay Lindsey Jr.-t, aki Jay Reatard művésznéven vált híressé, helyi idő szerint január 13-án hajnali fél 4-kor találták holtan memphisi otthonában. Az üggyel kapcsolatban még csak annyit tudni, hogy a hatóság vizsgálatot indított, és Reatard családtagjai illetve barátai is csak a halálhírt erősítették meg egyelőre.

Lindsey kamaszkorában alapította első zenekarát The Reatards néven, és akkor vette fel művésznevét is. Mindössze 18 évesen már lemezt jelentetett meg és Európában turnézott zenekarával, de nem sokkal később egy másik projektet is indított Lost Sounds néven, amely rövidesen a fontosabbik zenekara lett, és a Reatards garázsrockjával szemben elsősorban szintetizátor-alapú zenét játszott. Reatard hamarosan a memphisi underground színtér egyik ismert alakja lett, számos külön projekttel, melyek közül a 2005-ig működő Lost Sounds volt a legnevesebb, persze mondani sem kell, hogy ennek is inkább csak kultusza volt, semmint valódi közönségsikere.

Komolyabb hírnevet a 2006-tól, szólóban kiadott felvételei szereztek Reatard számára, aki még abban az évben megjelentette első szólóalbumát, Blood Visions címmel. Ezt követően kötött vele szerződést a neves indierock-kiadó Matador Records, és Reatard ott megjelent kislemezei egyre nagyobb visszhangot váltottak ki, és a 2008-ban egy lemezre összegyűjtött single-ök után Reatard már komoly nemzetközi ismertséget is szerzett. Második albuma, a Watch Me Fall 2009 nyarán jött ki, több nemzetközi listán is lehetett találkozni vele. Reatardot ősszel turné közben hagyta ott a kísérőzenekara, de ettől függetlenül új zenészekkel folytatta a turnét. A fáradhatatlan, sőt, hiperaktív zenész váratlan halála nemcsak a memphisi vagy akár az amerikai garázsrock-színtér számára nagy veszteség, hanem mindenkié, aki szereti a szellemes és kortalan, határtalanul dallamos rockzenét.

-quart-


veronikayeah névjegye

i was born in Hungary, now i'm living in London, work as a journalist, die for coffee, post-hardcore and chuck palahniuk. veronikayeah bejegyzései

Hozzászólás